Searching...
Thursday, February 18, 2016
5:02 PM 0

Mohon Sebarkan! Inilah punca kekotoran telinga anda dan cara paling berkesan membersihkan kotoran tanpa membahayakan diri

Tahi telinga adalah zat yang secara alami ditemui dalam telinga bahagian dalam, yang melindungi daripada bakteria dan zarah lain atau organisme yang dapat merugikan daerah halus. Selain itu, lilin bertindak sebagai pelincir alami untuk telinga terusan dan telinga.

Tapi ada saatnya ketika berkumpul dalam jumlah besar, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan bagi beberapa serta iritasi, pusing, kehilangan pendengaran, perasaan bahawa ada sesuatu yang terjebak di telinga, dan gatal-gatal. Itu sebabnya anda perlu secara berkala membersihkan telinga anda untuk membuang kelebihan tahi telinga.

Apa yang menyebabkan tahi telinga untuk membina?

Sebelum kita berbicara tentang cara anda boleh membuang kelebihan tahi telinga di rumah, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan ketidakselesaan dari anda penumpukan kotoran telinga. Tahi telinga boleh menjadi mengganggu atau menjengkelkan ketika membentuk sumbatan dalam saluran telinga. Penyumbatan ini biasanya berlaku apabila anda menggunakan swab kapas seperti Q-tips secara teratur untuk membersihkan telinga anda, memaksa tahi telinga harus didorong lebih ke dalam liang telinga dan membina naik.Orang yang secara teratur mengenakan penutup telinga atau fon kepala earbud popular juga di risiko yang lebih tinggi untuk pengumpulan berlebihan dari kotoran telinga.


Apa saja gejala terlalu banyak tahi telinga?

Ketika ada yang terlalu banyak lilin dibina di telinga anda, anda mungkin akan mengalami beberapa gejala berikut:

1 .Gatal di dalam saluran telinga
2. Merasa seperti telinga anda penuh atau dipasang
3. Pusing
4. Sebenar di telinga
5. Saliran yang berasal dari saluran telinga
Pendengaran

Untuk menjaga dari penderitaan akibat daripada berlebihan penumpukan kotoran telinga, sangat penting bahawa anda membersihkan mereka secara teratur dan menghapuskan kotoran telinga sehingga tidak menciptakan tersumbat. Sebaiknya anda mengelakkan menggunakan Q-tips atau swab lain, dan sebaliknya cuba rawatan rumah di bawah untuk menghapuskan kotoran telinga.

1. Larutan garam
Larutan garam adalah pilihan bagus untuk menghilangkan kotoran telinga. Yang perlu anda lakukan adalah untuk membubarkan satu sudu teh garam (7.5 g) di ½ cawan air (100 ml). Kemudian hanya rendam bola kapas dalam larutan dan membiarkan beberapa titis jatuh ke telinga anda apabila anda condongkan kepala ke satu sisi. Tahan kedudukan ini selama beberapa minit untuk membiarkan cecair menembusi liang telinga dan melembutkan lilin. Kemudian sengetkan kepala anda ke arah yang berlawanan dan menggunakan tisu untuk menangkap cecair seperti mengalir keluar.

2. Minyak parafin
Salah satu rawatan rumah yang paling selamat dan paling berkesan untuk menghilangkan kotoran telinga adalah minyak parafin, yang dijual di sebahagian besar farmasi. Yang perlu anda lakukan adalah panas 2-3 sudu makan minyak ini di atas api lilin. Jatuhkan beberapa titis di telinga anda dan berbaring diam selama beberapa minit. Kemudian gunakan air panas untuk berkumur jejak lilin. Lakukan ini selama tiga hari berturut-turut untuk benar-benar membubarkan penumpukan.

3. Hidrogen peroksida
Campur bahagian yang sama daripada hidrogen peroksida dengan air. Pastikan hidrogen peroksida adalah tersedia secara komersial pelbagai 3% kekuatan. Letakkan beberapa titik di telinga anda dan menggeleng-gelengkan kepala Anda dengan lembut untuk membiarkannya menembusi liang telinga. Biarkan titis dalam selama beberapa minit sebelum sengetkan kepala anda ke sisi berlawanan sebagai saluran cecair keluar.

4. Gliserin
Gliserin adalah produk semulajadi yang membantu melembutkan tahi telinga untuk dihapuskan mudah. Anda boleh menemuinya di farmasi dan menggunakan empat titik di setiap telinga, tiga kali sehari untuk hasil terbaik.

5. Cuka dan alkohol penyelesaian
Campur bahagian yang sama cuka putih dan alkohol dalam mangkuk kecil. Celupkan bola kapas ke dalam campuran dan melaksanakan beberapa titis untuk setiap telinga.

6. Minyak zaitun
Minyak zaitun adalah bahan lain yang besar yang membantu melembutkan tahi telinga dan memudahkan penyingkiran. Masukkan dua atau tiga titis minyak zaitun di telinga yang terkena sebelum tidur, dan cuba untuk tidur di sisi berlawanan. Ulangi rawatan ini selama tiga atau empat malam berturut-turut.

Sumber: syifa.info

0 comments:

Post a Comment